ALLES OVER DE NIEUWE APPLE TV MET APPLE'S TV OS

7 min read - 26/10/2015

Auteur
img-0046-e1445864766391-300x225_0c993ed2bbe7508f5032568e81c727be-1

Jarenlang gingen er al geruchten over een nieuwe Apple TV, als echte TV met een scherm of toch als opvolger van de al 3 jaar bestaande Apple TV 3. Steve Jobs zou tegen zijn biograaf hebben gezegd dat hij het medium tv ‘gekraakt’ zou hebben waardoor het revolutionair zou worden, maar Steve Jobs is inmiddels alweer 4 jaar overleden. Nu is het dan zover, de nieuwe Apple TV is aangekondigd, de opvolger van Apple TV 3.

‘TV is gekraakt’

We zullen het misschien nooit te weten te komen of Steve Jobs dit bedoelde met ‘gekraakt’, maar CEO Tim Cook liet weten dat apps de succesfactor en toekomst is van de nieuwe Apple TV. Vanaf nu is het namelijk mogelijk om apps te ontwikkelen voor Apple TV, waardoor er vooral mini games ontwikkeld zullen worden, maar ook enterprise-oplossingen zouden een zeer geschikte toepassing zijn op deze Apple TV. Denk bijvoorbeeld aan een dashboard van belangrijke info van bedrijven als sales of KPI’s.

Wat er al mogelijk was

Apple TV 3, de vorige versie, is een klein kastje welke je aansluit op je tv waardoor je al toegang hebt tot verschillende apps als Netflix, YouTube en MLB, maar dit aanbod is redelijk beperkt doordat er een beperkt aantal ontwikkelaars voor Apple TV mocht ontwikkelen. Hiermee richtte Apple zich vooral op videocontent voor het medium en beperkte zich hierin dan ook. Huidige geruchten zijn nog dat Apple zijn eigen streamingdienst wil lanceren en alle analoge kanalen via een maandelijkse bundel digitaal via Apple TV wil gaan aanbieden. Omdat dit met contracten en rechten moeizaam gaat, laat dit echter op zich wachten. Het is dan ook nog onbekend of dit ooit gelanceerd zal worden.

Een andere handige functie op Apple TV is Airplay. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk vanaf je iPhone, iPod, iPad of MacBook je foto’s en video’s kan tonen via de tv of zelfs je hele scherm.

Wat er nu nog meer mogelijk is

Met de nieuwe Apple TV breidt Apple deze mogelijkheden dus nog veel verder uit. Hierbij heeft Apple een nieuwe afstandbediening ontwikkeld. Deze afstandbediening heeft onder andere een microfoon en gyroscoop, waardoor geluid en beweging gebruikt kan worden voor besturing van Apple TV of apps hierop. Voor Apple TV zet Apple dan ook groots in op Siri waardoor je heel makkelijk kunt navigeren naar films of series van iTunes, Netflix of HBO. Zo kun je bijvoorbeeld Siri zeggen: “Ik wil Narcos zien” en zo start Siri direct Narcos vanuit Netflix. Wanneer Narcos ook beschikbaar zou zijn op iTunes of HBO, zou je de keuze krijgen van welke aanbieder je dit zou willen kijken. Siri maakt in dit zoeken dan ook geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende apps. De gyroscoop in de afstandsbediening zal vooral door ontwikkelaars gebruikt worden voor Wii-achtige games waardoor je bijvoorbeeld voor Golf-games een letterlijke golfbeweging kunt maken om het balletje te slaan.

Voor Nederland is Siri helaas nog niet beschikbaar, omdat Siri bij de introductie slechts voor een beperkt aantal talen beschikbaar wordt gemaakt. Op de Nederlandse versie van de website van Apple zul je dan ook zien dat Apple meer inzet op de andere vernieuwing van het platform, zoals de touchpad op de afstandbediening waardoor je heel makkelijk kunt navigeren door te vegen zoals je dit kent van je iPhone of iPad bijvoorbeeld. Onze verwachting is dat Siri voor Apple TV binnen 1 tot 2 jaar ook in het Nederlands beschikbaar zal komen.

tv OS

Het besturingssysteem van de nieuwe Apple TV is tvOS, wat gebaseerd is op iOS van iPhone en iPad. Hierdoor heeft tvOS veel overeenkomende functies in vergelijking tot iOS en kunnen ontwikkelaars kun apps relatief eenvoudig optimaliseren van iOS voor tvOS. Om de apps met deze extra code en assets niet enorm groot te laten worden, wordt er weer gebruik gemaakt van app thinning, zoals is uitgelicht in ons artikel over iOS 9.

Nu verkrijgbaar

Fish on Fire heeft de nieuwe Apple TV al een maand lang kunnen testen en voor de consument is deze vanaf vandaag ook te bestellen. Mocht je geïnteresseerd zijn in de appontwikkeling voor Apple TV en er meer over willen weten, kun je altijd contact opnemen met Fish on Fire voor meer informatie.

Auteur
Johan Poland

Johan is een Product Owner bij Fish on Fire. Als langstzittende werknemer is hij een ware expert in zijn vak. Hij is het aanspreekpunt voor de klant en zorgt voor een soepel verloop van projecten binnen Fish on Fire.

Datum:

26/10/2015