Afgelopen 28 mei was alweer de jaarlijkse conferentieweek voor ontwikkelaars van Google. Deze is weer afgetrapt met een presentatie waarin de grootste veranderingen in haar software werden aangekondigd. Hier valt ook Android onder welke rond augustus/september beschikbaar zal worden voor de consumenten. Deze updates bevatten vooral stabiliteitsverbeteringen onder de motorkap, maar ze voegen ook enkele nieuwe functies en mogelijkheden voor ontwikkelaars toe.
Omdat sommigen van deze veranderingen invloed hebben op onze apps als ontwikkelaars zijnde, lichten wij deze veranderingen graag toe. Hierdoor kunnen wij al op tijd nadenken over onze voordelen van de nieuwe versies van de besturingssystemen.
Tevens is het belangrijk om er zeker van te zijn dat je app(s) ook vloeiend blijven werken op de nieuwe versies. Vanwege de update kan het namelijk voorkomen dat de code van jouw app, of de gebruikte SDK’s in jouw app niet meer vlekkeloos samenwerken met de OS. Hiervoor is het nodig dat de code wordt geoptimaliseerd en de SDK’s worden geüpdatet om ook de updates van Android te ondersteunen.
De integratie van jouw app in Android M
Google Now on tap
Google Now is de assistent van Android, zoals Siri dat is voor iOS. Google Now helpt de gebruiker bijvoorbeeld met het op tijd vertrekken bij een afspraak wanneer er een file is op de weg naar de afspraak toe en toont je automatisch alternatieve routes. Google Now denkt dus proactief met je mee!
In Android M introduceert Google ‘Google Now on tap’. Deze functie houdt in dat de gebruiker op een willekeurig moment aanvullende informatie kan oproepen over het scherm waar hij zich op dat moment bevindt. Als je bijvoorbeeld aan het chatten bent in een chatapp, je praat over een restaurant en je roept vervolgens Google Now op door de thuisknop ingedrukt te houden, dan geeft Android je vervolgens meer informatie over dat bepaalde restaurant.
Deze functie staat standaard aan in Android en ook apps van derden worden standaard uitgelezen op dergelijke data. Alleen wanneer de ontwikkelaar het niet toestaat om dit te doen, zal Google Now de informatie van de app niet uitlezen. Het is hiernaast voor ontwikkelaars mogelijk om zelf aanvullende informatie te voorzien bij het activeren van deze functie. Het is dus belangrijk om, als appbeheerder, voor je gebruikers te bepalen of de content in de app privé is of inderdaad door Google mag worden uitgelezen. Aan de andere kant kun je natuurlijk ook handig inspelen voor je gebruikers om deze functie nog meer waarde voor ze te geven door aanvullende content te specificeren.
Spraakopdrachten
Met Google Now was het al eventjes mogelijk om via spraak interactie te hebben met je telefoon, maar dat had enkel betrekking op functies van Android of standaard Androidapps zelf.
Vanaf Android M worden ook spraakopdrachten voor apps van derden ondersteund. Hierdoor kun je Android bijvoorbeeld in je wekkerapp je wekker laten zetten door Google Voice te activeren en te zeggen ‘Maak mij wakker om half 8’. Deze acties kunnen worden ondersteund door de app de input van de gebruiker te laten begrijpen en de bijbehorende actie erbij voor te definiëren. Omdat spraakbesturing een steeds grotere rol zal gaan spelen, is het raadzaam om hier ook met je app op in te spelen en het hiermee je gebruikers zo makkelijk mogelijk te maken!
Implementaties en ondersteuningen voor jouw Android-app
Appmachtigingen
In Android M verandert de mogelijkheid voor gebruikers om toestemming te geven voor het gebruik van externe functies in apps. Denk hierbij aan zaken zoals de camera, microfoon, GPS, etc., maar ook aan toestemming voor toegang tot je agenda, foto’s en andere data.
In eerdere Android-versies was de gebruiker altijd verplicht om alles toe te staan alvorens het installeren van de app, anders was het niet mogelijk om de app te gebruiken. Dit verandert in Android M naar de manier waarop we het in iOS altijd al kende. De toestemming zal pas gevraagd worden op het moment dat de gebruiker er ook daadwerkelijk gebruik van wilt maken in de app. Wanneer de gebruiker er voor kiest om de toestemming te weigeren, moet dit ook kunnen.
Het is niet verplicht om dit vanaf Android M te ondersteunen en wanneer je dit niet doet zal er niets veranderen in je app. Deze manier van toestemming vragen is echter wel een stuk gebruiksvriendelijker, omdat de privacy van de gebruiker hier wordt gerespecteerd. Daarbij zal de gebruiker niet eventueel afhaken wanneer de app nog voor het gebruik van de app al om een waslijst aan toestemmingen vraagt.
Vingerafdrukauthenticatie
Waar het in iOS 8 mogelijk werd gemaakt om gebruik te maken van Touch ID voor het inloggen en toestemming geven voor bepaalde acties, ondersteunt Android M nu ook vingerafdrukauthenticatie en is het voor apps van derden ook mogelijk om dit te implementeren.
Wanneer het toestel vingerafdrukauthenticatie nog niet ondersteunt, is het ook mogelijk om van het typische Android-patroon voor ontgrendelen van het toestel gebruik te maken voor inloggen en toestemming geven.
Applinks
Ook Android gooit de mogelijkheden met applinks open waardoor websites ook links naar schermen in Android-apps kunnen bevatten. Hierdoor krijgt de gebruiker de optie om een bepaalde pagina te openen in de website, maar ook in de app, zo vertelt Google. Verder is er nog weinig meer duidelijkheid hierover en lijken de mogelijkheden nog niet zo uitgebreid als dit in iOS het geval is. Hopelijk horen we hier bij de introductie van Android M, welke in augustus wordt verwacht, meer over.
Direct delen
In Android M wordt de mogelijkheid om direct te delen in apps uitgebreid. Hierin worden nu meteen de contacten getoond in combinatie met de app waarmee je altijd met ze in contact staat. Als je bijvoorbeeld met Frank altijd via Whatsapp praat en je kiest nu vanuit een andere app om bijvoorbeeld een foto te sturen, dan staat Frank in deze lijst en wanneer je op zijn foto tikt zal de foto naar Frank via Whatsapp gestuurd worden.
Wanneer je dit implementeert in je app, wordt het dus weer een stukje makkelijker voor gebruikers om hun content te delen met hun contacten die ze vaak spreken.
Tekst selecteren
Een andere kleine toevoeging in de mogelijkheden van Android M is het makkelijker kunnen selecteren van tekst.
Waar het in eerdere versies van Android nog onhandig ging, komt er na de implementatie van hiervan nu een balk boven je tekstselectie waardoor je als gebruiker snel kunt kopiëren, plakken of andere gerelateerde acties. Het is een kleine verandering, maar het kan toch een positieve invloed hebben op de algehele gebruiksvriendelijkheid.
Conclusie
Zoals je weet is het belangrijk is het dus belangrijk om je apps up-to-date te houden. Dit is aan de ene kant door mee te gaan met de ontwikkelingen van de platformen, maar aan de andere kant natuurlijk ook de ondersteuning waardoor je apps volledig en goed blijven werken. iOS-gebruikers updaten altijd vrij snel hun iPhones en iPads en ook de adoptie van nieuwe Android-versies gaat steeds sneller. Hierdoor is het belangrijk dat je je apps goed blijft monitoren, onderhouden en optimaliseren. Het laatste wat je wilt is dat je gebruikers gaan afhaken, omdat de gebruikersbeleving niet (meer) goed is doordat de ontwikkeling stil blijft staan en er zelfs misschien bugs in komen en/of blijven zitten.
Dit is dan ook de reden dat wij je alvast willen voorbereiden op de komende veranderingen en je hier extra bewust te maken. Rond de lancering van Android M zullen wij hier nog op terug komen, tevens omdat nu wellicht nog niet alle informatie is prijsgegeven door Google. We houden je hiervan op de hoogte, zodat je apps niet achter hoeven te blijven en zullen verouderen, maar juist kunnen meegaan met de vernieuwingen en steeds beter kunnen worden voor je gebruikers!
Wij horen het graag wanneer jullie willen dat wij een controle gaan doen op de ondersteuning van je apps op de nieuwe versies van de besturingssystemen, maar natuurlijk ook wanneer jullie ons advies willen ontvangen over mogelijke optimalisaties op basis van deze komende vernieuwingen!