App Rechten

4 min read - 27/05/2014

Auteur
App-rechten-privacy

Rechten

Bij het downloaden en installeren van een app, zie je vaak de verschillende rechten voorbij komen die de app wil gebruiken. Veel smartphone eigenaren klikken gewoon op “ok” waardoor zij de app in één keer toestemming geven verschillende rechten te gebruiken. Helaas worden deze rechten ook wel gebruikt om privégegevens naar derden te sturen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Het is daarom slim om eerst de rechten van de app door te lezen, voordat je deze toestemming geeft.

Student

Zo heeft een student uit Amerika een code ontwikkeld welke geïmplementeerd kan worden in een app. Door middel van deze code kan de applicatie dan stiekem foto’s maken, zonder hiervan een melding te maken. Dit is natuurlijk geen prettig idee, maar ook Whatsapp en van Facebook vereisen rechten die ze eigenlijk niet nodig hebben. Facebook vraagt namelijk toestemming om bijvoorbeeld:

– Telefoonnummers rechtstreeks bellen.
– Agenda-afspraken toe te voegen of te wijzigen en e-mails te verzenden aan gasten zonder medeweten van de eigenaren.
– Volledig netwerktoegang.

Terwijl het chat-programma Whatsapp rechten vraagt om je status en profielfoto te delen. Het is eigenlijk absurd dat Whatsapp en Facebook applicaties hier om vragen, want willen ze eigenlijk met deze gegevens?

Sommige app ontwikkelaars spelen deze gegevens door naar derden, zoals advertentiebureau’s. Hier wordt namelijk veel geld aan verdient, omdat deze bureau’s een profielschets van gebruikers maken, op deze manier kunnen ze gerichte advertenties tonen aan smartphone gebruikers.

Privacy

Maar is dit dan geen privacyschending vragen veel mensen zich af? Nee, helaas mogen applicaties deze rechten gewoon vragen. Het is aan de gebruiker zelf of je deze rechten accepteert en dus de app installeert. Zolang je dit niet doet, en goed de rechten leest kan er weinig tot niks gebeuren en blijft je privacy gewaarborgd.

 

App ontwikkelaar

App ontwikkelaar Fish on Fire gaat zorgvuldig om met haar apps. Wij ontwikkelen geen apps waarbij gegevens worden door gespeeld aan derden, omdat wij privacy belangrijk vinden. Echter vragen onze applicaties wel toestemming voor bepaalde functionaliteiten. Zoals het zien van je contacten, de app kan dan gebruik maken om contacten uit te nodigen voor een applicatie waarin je bijvoorbeeld kan chatten! Wij hebben reeds een chat-app ontwikkeld die het ook mogelijk maakt om de locatie van vrienden te zien. Echter moeten deze vrienden wel hun gps aan zetten, anders is deze functionaliteit niet mogelijk.

Auteur
Aziez Soekha

Aziez is de Managing Director van Fish on Fire. Hij heeft 10 jaar geleden het bedrijf opgezet en houdt zich nu bezig met de strategie en marketing van Fish on Fire.

Datum:

27/05/2014