Apple iOS 11 toont ballen met Augmented Reality

12 min read - 12/07/2017

Auteur
iOS-11

De iOS 11 komt eraan en is hiermee de nieuwe opvolger voor de iPhone, iPad, apple watch en Mac. Op 5 juni 2017 werd het jaarlijkse WWDC gehouden en de nieuwste software-updates aangekondigd. Wij hebben de grootste verschillen voor je op een rij gezet.

In een notendop:

Met de iOS 11 is apple voor een geheel vernieuwd uiterlijk gegaan in het bedieningspaneel. Naast het uiterlijk is ook de App Store vernieuwd, heeft de camera meer functies, en zijn er nieuwe multitaskfuncties voor de iPad.

Er was één feature wat er met kop en schouders tussenuit sprong en waar wij app ontwikkelaars ons aan zaten te vergapen! Je leest het allemaal in deze blog.

Bedieningspaneel van iOS 11
iOS 11 bedieningspaneel

We starten met een niet zo spannende verandering, maar wel noemenswaardig: Het bedieningspaneel, (je weet wel, swipje omhoog). Voor vele misschien wel de meest saaie functie op je telefoon, is in een nieuw jasje gestoken. Vanaf nu is je volledige scherm met je bedieningspaneel gevuld in plaats van de helft. Er wordt gebruik gemaakt van 3D Touch om extra opties te benaderen.

Je kunt ook je bedieningspaneel personaliseren, door applicaties en functies te verwijderen of toe te voegen. 

In iOS 11 verklein je het toetsenbord

Waarom? Zou je in eerste instantie denken. Maar het is inderdaad een crime om met een hand te typen (lukt het iemand?). In iOS 11 verklein je het toetsenbord en schuif je het opzij, zodat je met één duim kunt typen. Nu heb je wel de voordelen van een groot scherm, terwijl je ook de handigheid terug hebt van een kleiner toestel. 

Sophisticated Siri

Siri hoef je niet langer verbaal te commanderen (we vinden het toch een beetje genant in het openbaar tegen een robot brullen), want nu kan je met Siri typen. ‘Sophisticated Siri’ is een stuk slimmer geworden en probeert jou beter te leren kennen door je zoekgedrag te analyseren.

Siri helpt mee zoeken op safari, draait je favoriete muziek, ze geeft waar het kan suggesties die bij je passen en typt zelfs je woorden al voor je in een berichtje. Handig! We praten nu in een ‘zij’ vorm, maar siri komt ook in een mannelijke variant uit.

En last but not least: Ontwikkelaars krijgen ook meer mogelijkheden om hun apps te laten samenwerken met Siri. Dit verhaal krijgt natuurlijk een staartje! Houd onze blog in de gaten.

iOS 11 let op je veiligheid

Je bent een stuk veiliger op de weg met de iOS 11. Je iPhone merkt namelijk dat je achter het stuur zit en schakelt een niet storen-modus in. Mensen die je proberen te bereiken, krijgen automatisch een berichtje dat je op pad bent. Je ontvangt dan ook geen push berichten en kun je weer ongestoord achter het stuur zitten.

Multitasking op de iPad

iOS 11 Ipad Multitasking

Vind je dit ook zo irritant? Dat als je nét een filmpje op Youtube aan het kijken bent, en er popt een berichtje bovenin. Je wilt even snel een antwoord sturen, maar moet vervolgens éérst uit je youtube app..

Het filmpje wordt afgebroken en vervolgens moet je alles weer opstarten. De handelingen! Dat is vanaf nu voorbij. Je kunt lekker blijven kijken en ondertussen een bericht beantwoorden.

Het wordt zelfs mogelijk om 3 verschillende apps naast elkaar te draaien. De nieuwe App Switcher biedt voortaan tegelijkertijd plaats aan 3 verschillende apps. 

Overstappen was nog nooit zo makkelijk

Het lijkt wel een energie reclame. Maar serieus, de tijd dat je handmatig alle nummers aan het overtikken bent is echt voorbij! Door de functie automatisch instellen kun je je oude iPhone of iPad naast je nieuwe leggen en de rest gebeurt vanzelf! Alle gegevens en sommige instellingen worden automatisch overgenomen.

iOS 11 Photo editor

Nu de editor gekte pas echt is losgeslagen kan Apple niet achterblijven. Hoe dat zit? Het is allemaal de schuld van Instagram! Op Instagram konden we niet gewoon een leuk fotootje posten, en ook de ‘standaard’ filters van Instagram voldeed niet meer. Nu moesten we allemaal massaal aan de VSCO, en FACETUNE apps om onze foto’s nog een beetje esthetisch verantwoord te krijgen.

Gelukkig ‘mag’ je op Snapchat weer lekker gewoon lelleke plaatjes delen. Maar door alle grappige toevoegingen werden die foto’s eigenlijk ook weer heel leuk.. Waardoor je uiteindelijk zwaar teleurgesteld was in de dinosaurus camera app van je iPhone zelf.

Nu dus niet meer! Er zitten hele mooie filters tussen om je allerdaagse kiekje toch die glam te geven. En de Live Photos zijn in iOS 11 nog verder ontwikkeld. Als je over een live foto naar boven veegt kun je kiezen uit een aantal effecten. Je kunt bijvoorbeeld een eigen gifje van je live foto maken door herhaling te kiezen. Een soort boomerang maar dan al direct in je iPhone camera.

Nieuwe App store

iOS 11 appstore

De App Store zoals we hem nu kennen, barst ongeveer uit zijn voegen met al zijn apps. Dat vonden ze bij Apple ook en hebben er een aantal oplossingen voor bedacht.

Te beginnen met de nieuwe indeling in tabbladen. Games worden in een apart tabblad vertoont. Dan heb je de overige apps, updates en vandaag als tabblad. Vandaag is een selectie van nieuwe apps door de redactie van de App Store.

De App Store heeft ook een nieuwe look gekregen. Meer die van een magazine. De beelden van de app zijn nu dynamisch door middel van video materiaal. Al met al is het er overzichtelijker op geworden.

De kers op de appletaart is de ARKit

Ok mensen we staan hier (weer) voor een technische doorbraak. Apple laat z’n ballen zien met de ARKit. In het kort: AR is Augmented reality ofwel ‘uitgebreide realiteit’.

Twee voorbeelden van succesvolle AR apps zijn Snapchat met hun grappige filter optie en Pokémon Go.

Dit is nog maar het begin.

De AR techniek heeft een grote sprong gemaakt. Waar die uitgebreide werkelijkheid eerst nog een beetje gammel, en nep was, ziet het er nu een stuk echter uit. Je kunt al zien welke kant het opgaat, straks kun je AR niet meer onderscheiden van echt. In het beste geval kun je je oma eens goed in de maling nemen met een AR raket landing in haar achtertuin! En in andere gevallen.. #Fakenews 😉

 

 

En wat is de rol van Apple?

Hoewel AR techniek al langer bestaat is het niet toegankelijk voor iedereen. Microsoft richt zich bijvoorbeeld met zijn hololens op de medische wereld, Google is al drie jaar bezig met project Tango wat niet van de grond lijkt te komen en Google Glass is vooralsnog ook niet echt een succes. Wat Apple gedaan heeft, is AR uit de exclusieve hoek getrokken en toegankelijk gemaakt voor alle app developers.

Wat voor effect dat heeft?

 

 

Bereid je maar vast voor op heel veel leuke AR-apps op je telefoon. Onze ontwikkelaars zijn al druk aan het experimenteren. We zijn op dit moment bezig met een AR businesscase, waar een klant gebruik wilt maken van de uitgebreide werkelijkheid voor zakelijke doeleinden. Wordt vervolgt!

Wil je de ontwikkelingen volgen over de ARKit? Bekijk deze pagina: Made with ARKit

Benieuwd wat Fish on Fire voor jouw bedrijf kan betekenen bij het ontwikkelen van een app of design? Bel ons dan direct op 020 - 227 2497

Auteur
Ian van der Geest

Ian is developer bij Fish on Fire. Als een van de langst zittende medewerkers is hij dé man voor al je technische issues. Zowel op de backend als op de frontend spuwt hij awesome code uit om jouw product on Fire te maken!

Datum:

12/07/2017