5 min read - 23/02/2022

Auteur

IN DEZE BLOG REEKS NEEMT FISH ON FIRE JE MEE DOOR DE FASES VAN HET DESIGN PROCES VAN EEN APP EN DIGITAAL PLATFORM. DE LAATSTE FASE: GEBRUIKERSOMGEVING

 

In ons vorige blog hadden we het over Wireframes en Flows. Nu de basis van de app staat, kunnen we focussen op het gebruiksvriendelijk maken van de app. Dat doen we in deze fase: de gebruikersomgeving. In deze fase bepalen we de grote lijnen van het design. Welke stijl is kenmerkend? Het moet er niet alleen mooi uitzien, maar ook goed werken voor de gebruiker. Wij doen dit aan de hand van User Experience Design en User Interface Design.

USER EXPERIENCE DESIGN

User Experience Design, of UX design, speelt zich vooral af op de achtergrond. Er wordt gefocust op de gebruikerservaring en wat er in het hoofd van de gebruiker omgaat. 

Het draait vooral om functionaliteit en structuur. Met UX design wordt er voor een goede user flow gezorgd, de gebruiker moet zich zo soepel mogelijk door de applicatie kunnen voortbewegen. Want: hierdoor zal de gebruiker eerder terug komen. 

Je benadert actief je doelgroep, waardoor je over hun wensen een inzicht krijgt. Met die kennis kies je je design en functionaliteiten en ga je door naar de User Interface Design. 

 

USER iNTERFACE DESIGN

User Interface Design is ook wel bekend als UI design. De focus ligt hier op het uiterlijk van de app en de gebruiksvriendelijkheid daarvan. Het is zichtbaar voor de gebruiker en wordt gezien als de wow-factor. Simpel gezegd: het is een digitaal grafisch ontwerp. De stijl van het UI design wordt beïnvloed door de huisstijl van de opdrachtgever, want: de stijl moet bij het bedrijf passen. Mocht je nog niet zeker zijn over de stijl, dan kan dit door middel van prototypes getest worden. Zo kun je gelijk zien of de flow goed is. 

 

Een UX design focust dus op het gebruiksgemak, terwijl een UI design verantwoordelijk is voor het visuele aspect van de interface. De combinatie hiervan vormt het uiteindelijke design. Voor elke app zal de uitwerking hiervan verschillend zijn, zoals ook elke opdrachtgever verschillend is. 

 

MOCK-UPS

Het is natuurlijk belangrijk om eerst de designs bij de opdrachtgever te laten zien voordat ze daadwerkelijk uitgevoerd worden. Dit kan aan de hand van mock-ups, designs die een voorbeeld geven van hoe de app er uit zal komen te zien. Het is namelijk van belang als app ontwikkelaar om de klant mee te nemen in het design proces en verschillende versies samen te pitchen. 

Je zou mock-ups kunnen beschouwen als “screenshots” die laten zien hoe de app eruit komt te zien. Het zijn dus geen interactieve prototypes, maar “plaatjes”. 

Dit klinkt nu misschien een beetje vaag, daarom leggen we het uit door middel van een voorbeeld. Voor Staff Capital heeft Fish on Fire een app gemaakt genaamd easyjobs zodat uitzendkrachten makkelijker op vacatures kunnen reageren. In deze app moesten gebruikers gemakkelijk nieuwe vacatures kunnen vinden, hun geplande shifts kunnen zien en hun administratie (zoals vakantie uren) kunnen inzien en regelen. De doelgroep van easyjobs was voornamelijk jongeren, dus moet de app hun aanspreken en makkelijk te gebruiken zijn. 

De manieren om deze app vorm te geven zijn eindeloos en de keuze kan dan ook erg lastig zijn. Om easyjobs te helpen met hun keuze heeft Fish on Fire mockups gemaakt, die je hieronder kunt zien. Zo kregen ze een compleet beeld van de app en konden ze makkelijk beslissen wat voor hun de juiste stijl was.

 

mockflow, mobile app ui design, app design voorbeeld, ui design inspiration

DESIGN REEKS

In deze blogreeks over designs legden we het onderscheid tussen verschillende app design fases uit. Het design van een app is een onderdeel van het bouwen van een app, maar ook alleen redesign is mogelijk. 

 

Als full service app agency zijn wij breed en flexibel inzetbaar, wij denken graag mee over wat de beste oplossing is voor jou en je bedrijf. Wil je met ons sparren over wat ideeën, wij gaan graag met je in gesprek. Benieuwd naar de andere stappen uit ons design thinking proces? Lees de andere blogs uit de serie hier

 

Auteur
Vera Kooy

Onze Content Creator zorgt ervoor dat ons bedrijf goed voor de dag komt. Vera zorgt daarvoor door middel van het schrijven van blogs en posten op de social kanalen. Intern houdt zij de tone of voice scherp en denkt zij mee over onze marketing strategie.

Datum:

23/02/2022