In deze blog reeks neemt Fish on Fire je mee door de fases van het design proces van een app of digitaal platform. De tweede fase: Gebruikersonderzoek & Experimenteren
Na Probleem Validatie
Nadat het probleem van een klant gevalideerd is, is het tijd om te bedenken wat de oplossing voor dit probleem zou kunnen zijn, ook wel aanname genoemd. Er komt een lijst met aannames uit de probleem validatie. Die aannames kunnen gaan over bijvoorbeeld de kernactiviteiten van het bedrijf, ook wel de waardepropositie genoemd. Ook kunnen het aannames zijn over de behoeftes van de gebruiker of het businessmodel van de klant. Die aannames moeten getest worden zodat we zeker weten dat de klant een waardevol product gaat ontwikkelen. Om dit te doen wordt er gekeken naar de wensen van eindgebruikers, wat hebben zij nodig? En hoe kunnen we aan hun wensen voldoen? Gebruikersonderzoek in de ontwikkelingsfase bespaart uiteindelijk veel tijd en geld want zo zorgen we dat we iets bouwen dat het probleem oplost of de wens vervult.
Experimenteren met app versies
Wanneer we een goed beeld hebben van alle aannames, stellen we samen met de klant prioriteiten op omtrent welke het belangrijkste zijn om te testen. Aan de hand van deze potentiële oplossingen voor het probleem gaan we experimenteren. Het zijn snelle en korte experimenten die we met de doelgroep uitvoeren. Dit kan een mail of interview zijn om te valideren of een idee of een bepaalde functie aanslaat. We kunnen zelfs een aantal designs maken waarin we concepten gaan toetsen bij de doelgroep. Nadat de experimenten zijn uitgevoerd gaan wij samen met de klant kijken of het resultaat heeft gezorgd voor het accepteren van of het wegstrepen van een aanname, of dat er meer onderzoek nodig is.
In deze afbeelding zie je een overzicht van de verschillende stappen binnen gebruikersonderzoek, experimenteren en het werken met een gevalideerd prototype.
Gevalideerd prototype van een digitale oplossing
Nadat de belangrijkste aannames zijn gevalideerd, is de volgende stap om de app op functioneel niveau te designen. Dat houdt in dat de activiteiten die mogelijk zullen zijn in de app nu ontworpen worden. Ook in deze stap zullen wij de designs aan de doelgroep voorleggen om zo, op een laagdrempelige manier, te achterhalen of de designs aansluiten bij de behoeften van de doelgroep.
Voorbeeld van een prototype
Om functies van de app en het valideren wat concreter te maken nemen we een voorbeeld van een prototype dat getest wordt.
Een bank wil een app laten ontwikkelen. Ze willen de klant op de hoogte houden van de activiteit op zijn/haar rekening. In een enquête zeggen mensen het fijn te vinden om een melding te krijgen in de app als er iets wordt bij of afgeschreven van hun rekening. Wat blijkt? Gebruikers zijn niet blij met een herinnering aan elke afschrijving. Liever hebben ze een maandelijks overzicht en tips om minder uit te geven.
Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk het is om een digitaal product te testen nog voordat er begonnen is met het bouwen. Het lijkt meer tijd te kosten, maar uiteindelijk bespaar je jezelf veel aanpassing achteraf. Als je namelijk een top idee hebt voor een app wil je natuurlijk dat dit op de beste manier gerealiseerd wordt!