Inleiding App Design

5 min read - 10/09/2021

Auteur
blog header Design fases uitleg
In deze blog reeks neemt Fish on Fire je mee door de fases van het design proces van een app of digitaal platform. Maar eerst een inkijkje in de werkwijze van het design team. 

 

Designen van een app

Wat en wie komt er allemaal kijken bij het designen van een digitaal product? We hebben het opgedeeld in vier fases, maar je kan het eigenlijk zien als een cyclus want soms is het nodig om een stap opnieuw te doorlopen. Deze fases zijn los gebaseerd op de stappen van Design Thinking, een bekende werkwijze binnen bedrijven die op zoek zijn naar vernieuwing. Ook worden de rollen van de User Experience (UX) en User Interface (UI) designers duidelijk. UX of UI?

De begrippen ‘UX’ en ‘UI’ lijken erg op elkaar en versterken elkaar maar ze verschillen wel degelijk. Voor de duidelijkheid hebben we in de bovenstaande infographic de functies van de twee takken van het design team in het design proces opgedeeld. Zoals je ziet zijn de UX-designers gespecialiseerd in de gebruikerservaring, zij helpen de klant bij het onderzoeken van het probleem; probleem validatie. Ook zijn zij verantwoordelijk voor het designen van de basis van een product, door middel van wireframes. Zij verplaatsen zich in de eindgebruiker om zo de meest logische flow door het product uit te denken. Zij zijn als laatste betrokken bij het testen van het product onder de doelgroep. De UI-designers zorgen er niet alleen voor dat het design gebruiksvriendelijk is maar ook dat de uitstraling aansluit bij de huisstijl van de klant. Om deze (aansluitende)stijl te vinden, maken ze samen met de klant moodboards. Op basis daarvan stellen ze een sterk visueel design op.  

 

App ontwikkelaar design tijdlijn

 

De fases in het design proces

Volgens ons, bij Fish on Fire, moet het design proces een samenwerking tussen de UX designer, UI designer en de klant zijn. Samen doorlopen we een aantal fases om zo tot het beste design te komen. We nemen de klant mee door de fases, afgebeeld in de design proces cyclus.

 

Hoe werkt dit bij Fish on Fire?

Wij beginnen altijd met probleem validatie, in die eerste fase valideren wij middels een workshop met de klant het probleem dat zij willen oplossen. Hierin staat de eindgebruiker centraal en checken we of de wens van de klant aansluit bij de behoeftes van de eindgebruiker. Deze fase is erg belangrijk om tot de kern van het probleem te komen en gericht verder te kunnen met het ontwikkelen van de oplossing.  Als dat is vastgesteld, gaat de UX designer verder met het opzetten van de eerste en belangrijkste functionaliteiten. Deze worden dan omgezet in een logische flow en wireframes om te onderzoeken wat de beste vormgeving is. Zo begint het concept tot leven te komen en kan er worden geëxperimenteerd met verschillende versies. Op basis daarvan kan de UI expert dit in de huisstijl van de klant gaan vormgeven. 

 

way of working app design app ontwikkelaar

 

De design serie

De komende weken staan de blogs in het teken van design. In deze design-blog serie zoomen we in op de vier verschillende fases van app design. Aan de hand daarvan krijg je een inkijkje in hoe wij te werk gaan en wat er allemaal komt kijken bij het designen van een app. De volgende blog staat in het teken van de eerste stap in het design proces: Probleem validatie!

 

Bij Fish on Fire hebben we meer dan 10 jaar ervaring met het ontwikkelen van digitale producten. Heb je interesse in het laten designen van een digitaal product? Wij vertellen je graag meer! Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier onderaan de pagina.

Auteur
Thekla van Oijen

Onze Content Creator zorgt ervoor dat ons bedrijf goed voor de dag komt. Thekla zorgt daarvoor door middel van het schrijven van wekelijkse blogs en posten op de social kanalen. Intern houdt zij de tone of voice scherp en denkt zij mee over onze marketing strategie.

Datum:

10/09/2021