smartwatch

3 min read - 09/02/2014

Auteur
smartwatch

Opkomst van de smartwatch

2014 is het jaar van de wearables. Dit zijn onder andere de smartwatches van Samsung, Sony en Apple. Maar ook Google Glasses. Deze hardware kan je verbinden met je smartphone waardoor je handige updates kan ontvangen op bijvoorbeeld je smartwatch. Zo kun je uiteraard zien hoe laat het is, maar ook het weerbericht en berichten die je binnen krijgt kan je makkelijk lezen zonder je telefoon te pakken. Een smartwatch kan dus erg handig zijn. De grootste bedrijven wat betreft de ontwikkeling van smartwatches zijn: Apple, Samsung, LG, Sony en Motorola.

Apple’s smartwatch

De smartwatch van Apple heet: iWatch. Niemand weet echt wanneer deze wearable uitkomt, maar de geruchten gaan rond dat het ergens in 2014 op de markt wordt gepresenteerd. Omdat de iWatch van Apple is, kan je hem natuurlijk alleen verbinden met Apple producten zoals iPhone’s en misschien wel iPad’s en iPod’s. Door middel van de iWatch kan je niet alleen zien hoe laat het is, maar zoals verteld kunnen er ook berichten op getoond worden. De iWatch heeft een klein scherm waar applicaties op worden getoond, een snelle notitie, een liedje aanzetten. Het kan allemaal met deze handige gadget.

Android smartwatches

De smartphones die Android als besturingssysteem hebben kunnen natuurlijk niet zonder smartwatch achterblijven. Daarom zijn Samsung, Motorola, LG en Sony ook erg druk bezig met de ontwikkeling van deze wearable. Deze smartwatches zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, zo is de smartwacht van Samsung wat groter en uitgebreider net als de iWatch. Maar die van Google heeft iets minder functionaliteiten en ziet er uit als een “normaal” horloge. Verder beschikken de smartwatches veel over dezelfde functionaiteiten, zo is het natuurlijk bij de Android watches ook mogelijk om even je social media bij te houden, maar ook om een inkomende oproep aan te nemen of af te wijzen.

Bestaande smartwatches

Verschillende bedrijven waaronder Samsung hebben al een smartwatch op de markt. Zo heeft Samsung de Galaxy Gear uitgebracht. Deze smartwatch kan natuurlijk de bovenstaande functies gebruiken, maar heeft ook een ingebouwde camera, waardoor je dus filmpjes en foto’s kunt maken, allemaal met je high-tech horloge. Deze smartwatch is te koop voor ongeveer 220 euro. Verder zijn er ook andere smartwatches op de markt, deze zijn wel van de wat minder grote bedrijven, een smartwatch die ook al op de markt te koop is, is van het bedrijf Cookoo.

Google Wear

Google heeft aangekondigd dat zij een aangepaste versie van Android hebben ontwikkeld speciaal voor de smartwatch. Deze android versie laat je onder andere gebruik maken van de navigatie en laat berichten en andere handige updates zien. Motorola en LG hebben al aangekondigd dit besturingssysteem te gaan gebruiken voor hun smartwatches. Een leuke functie van Googel Wear is dat je communiceren door middel van spraak. Als je de woorden “Ok Google” uitspreekt, is het mogelijk om gebruik te maken van de zoekmachine en berichten in te spreken en te versturen. Ook zou Microsoft bezig zijn met het integreren van Windows in smartwatches.

Applicaties

Smartphones en smartwatches zijn dus een uitstekende combinatie van twee handige gadgets en eigenlijk is het raar dat er “nu pas” wearables uitkomen die de functie’s van je smartphone verlengen. Een brandende vraag van menig app ontwikkelaar is: kunnen onze applicaties ook op smartwatches gebruikt worden? Als dit zou kunnen, zou de uitbreiding van de smartwatches een groot voordeel bieden aan app bouwers zoals Fish on Fire. Er zullen meer handige apps worden ontwikkelt waardoor het gebruik van online en offline techniek steeds meer samensmelt.

Auteur
Johan Poland

Johan is een Product Owner bij Fish on Fire. Als langstzittende werknemer is hij een ware expert in zijn vak. Hij is het aanspreekpunt voor de klant en zorgt voor een soepel verloop van projecten binnen Fish on Fire.

Datum:

09/02/2014