Hybride app of Native app?

Fish on Fire legt uit.

Advies: In welke taal(vorm) laat jij je mobile app ontwikkelen?

De verschillen tussen een hybride app en een native app. 

 

En nee ik heb het niet over Nederlands of Chinees (hoewel programmeertaal nóg compacter kan lijken dan Chinees.. als je geen verstand hebt van coderen.) Met software ontwikkeling wordt er geprogrammeerd in verschillende programmeertalen.

Omdat we snappen dat het lastig kan zijn om te begrijpen noch een keuze te maken in welke appvorm jij nodig hebt, leg ik je graag uit over deze taalvormen en wat de voor- en nadelen zijn (en dat in ‘normale-mensen-taal’).

 

Eigenlijk.. is het heel makkelijk.

Om te beginnen heb je twee vormen van programmeertalen in de mobile  app wereld. Zie het als twee soorten auto’s. Waar een hybride auto rijdt op zowel stroom als benzine, rijdt een benzine auto alleen op benzine. Alleen, hebben we het met applicaties over een hybride programmeertaal en een native programmeertaal. Best begrijpbaar, toch?

 

Make it easy

 

Hybride taal. Eén keer programmeren, voor meerdere platformen beschikbaar.

Een hybride taal is één taal die werkt voor zowel iOS (iPhone) als voor Android (bijv. Samsung). Lang verhaal kort: 1x deze programmeertaal programmeren en het werkt voor zowel iOS als voor Android. Zo simpel is het.

Native taal. Programmeren per platform.

Een native taal is een taal speciaal ontwikkeld voor een platform, zoals een taal voor alleen iOS of een taal voor alleen Android. Dit zou betekenen dat wanneer je een app wilt voor iOS en voor Android en je deze in native talen geschreven wilt hebben, er 2x geprogrammeerd moet worden. Dit heeft meer tijd nodig om te programmeren en is daarom ook duurder.

 

 

Verschillen tussen hybride en native apps

 

 

“Als een Hybride taal veel minder kost.. Waarom doet iedereen dat dan niet?”

Ik snap dat je dit nu denkt. Logisch. Alleen zit er één ‘maar’ aan een hybride taal. Kijk maar eens naar de verschillen van een iPhone en bijvoorbeeld een Samsung. Een iPhone heeft alleen een ‘home’-button op het toestel, een Samsung heeft daar ook nog een ‘vorige/terug’- button naast. Dit betekent dat als je een hybride app laat ontwikkelen. er standaard ‘terug’-buttons in de app zijn verwerkt. Voor iPhone is dit echt nodig en voor Samsung bijvoorbeeld niet.

Het grootste voordeel van een hybride app.

Wat voor een programmeur meer uur kost om te programmeren, kost het voor jou meer geld. Het grootste voordeel van een hybride app is dat het soms wel de helft aan kosten scheelt t.o.v. een native app (mits de app voor meerdere platformen beschikbaar moet zijn). Als je API’s gekoppeld wilt hebben in de app, moeten deze device API’s wel weer native geprogrammeerd worden.  Dan kan het evengoed 33% aan kosten schelen.

De voordelen van een native app.

Wanneer je een app native laat programmeren voor twee platformen, dan is dit anders. Dan zorgen we ervoor dat ‘terug’-buttons niet geprogrammeerd zijn in de app voor Android toestellen en iPhones deze terug-buttons wel hebben. Ook zie je dat Android apps vaak andere lettertypes hebben, dan iOS apps.

Het is dus het detail wat speciaal per toestel geprogrammeerd kan worden, omdat er per platform geprogrammeerd wordt. Dit zorgt voor een betere UI/UX ervaring. Voor bedrijfsapps maakt dit vaak niet uit, omdat bedrijven hun eigen branding aanhouden in een app.

Conclusie?

We adviseren (bijna) altijd om een app in React Native te laten ontwikkelen. En onze klanten zijn het eens met deze keuze! Daardat de branding van het bedrijf wordt doorgevoerd in de app, merk je niks tot nauwelijks iets van de verschillen tussen de UI/UX-ervaring per toestel. Wat ze wel merken zijn de kosten en tijdsbesparing. Mobile oplossingen zijn er tesnlotte om snel, kwalitatief en effectief te reageren op daar waar een proces beter kan!

 


Vrijblijvend advies nodig en/of benieuwd naar wat jouw app gaat kosten?

Hybride of Native. We adviseren je graag in welke app vorm het beste bij jouw app idee past. Benieuwd wat voor advies wij jou kunnen geven over het ontwikkelen van een app?

 

 

NEEM VRIJBLIJVEND ADVIES OP

Waarom Fish on Fire?

  • Kwalitatieve apps sinds 2008
  • Advies op maat voor het beste resultaat
  • Realiseert de behoeften
  • Ondersteunt het behalen van doelstellingen
  • Ontwikkelt met het oog op de toekomst
  • Stelt kwaliteit altijd boven kwantiteit

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan of kom langs op de koffie. Bel ons direct op 020 303 9000.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
020 - 303 9000