De design trends van nu

5 min read - 10/04/2018

Auteur
Featured image diensten growth

Digital Design Trends.

Wat zijn de trends van dit moment op het gebied van design?

We kunnen steeds meer in de digitale wereld van nu. Dat laten we dan ook graag zien. We geven animaties kleurrijke filters, laten deze bewegen en geven ze een prikkelend effect. Design Trends veranderen continue, maar waar staan we momenteel met deze Digitale Design Trends? 

User Interface Designer.

Een User Interface designer, ook wel UI designer genoemd. Een designer die ervoor zorgt dat jij als gebruiker de meest geweldige ervaring hebt op een platform door het er zo aantrekkelijk mogelijk uit te laten zien. Doordat we snel gewend zijn aan trends, is het belangrijk dat UI designers onze aandacht blijven trekken. Hoe ze dat doen? Simpel. Door nieuwe trends uit te vinden waardoor we geprikkeld blijven.

Mobiele technologie.

Er gebeurt ontzettend veel in de wereld van mobiele technologie. Zo heeft je iPhone de vingerafdruk veranderd in een oogscan. Zijn foto’s op je telefoon korte dynamische filmpjes. En navigeert Siri of Google je naar huis als je het maar hardop vraagt.

Zowel op technisch gebied als op het gebied van design staat het nooit stil. Vandaag worden deze technische trends vaak gecombineerd met ‘futuristische kleuren’. Het effect hiervan is bijna magisch. Wat dit betekent voor de gebruikerservaring? Bezoekers kijken hun ogen uit!

De trends zijn onder te verdelen in 3 onderwerpen.

  • Kleuren
  • Effecten
  • Dynamiek

Kleuren

FELLE KLEUREN. HET NIEUWE ZWART.

Als je de Starwars films hebt gezien, een lavalamp in huis hebt gehad en het neon-bordje met “open’ van de snackbar je wel eens is opgevallen, herken je de kleurtrends van deze tijd waarschijnlijk ook wel. Wanneer je dit kleurenpalet combineert met wat dynamiek is het effect bijna magisch en erg futuristisch.

De kleuren en effecten worden gebruikt op een vrij minimalistische manier. Dit komt door de vaak zwarte en witte achtergronden die gebruikt worden in combinatie met deze felle-en pastelkleuren.

(Bron: Dribbble)

 

(Bron: Apple)

 

 


 

Effecten

EEN EFFECT MAAKT HET EFFECT.

Misschien dat de termen gradient, duotone en 3D vormen je al wat zeggen door bijvoorbeeld de apps waarmee je de foto’s op je telefoon kunt bewerken. Deze drie effecten zetten de toon in het thema van de trends van vandaag.

 

 

 

           (Bron: Awwwards)

 

GRADIENT

Gradient is een soort kleurenpallet van twéé of meer kleuren die geleidelijk in elkaar overlopen. Denk bijvoorbeeld aan blauw, paars en oranje. Laat de kleuren geleidelijk in elkaar overvloeien en voila, je hebt een zogeheten gradient. Deze effecten worden vaak gecombineerd met ronde, soms golvende, 3D vormen. Is de tijd om de lavalamp van zolder te halen dan aangebroken?

 

          Gradient 

 

DUOTONE

Het deel ‘duo’ in duotone verraadt al dat dit effect vooral gebruik maakt van twee kleuren. Twee contrasterende felle kleuren, waarvan één kleur de donkere zwarte schaduwen vervangt met bijvoorbeeld de kleur blauw en de lichte vlakken vervangt door bijvoorbeeld groen. Duotone en gradient worden vaak in combinatie gebruikt, dat noemen we een gradient duotone. Bij een duotone zie je veel felle tegengestelde kleuren (oranje groen), maar ook kleuren die dicht naast elkaar liggen (rood met geel).

 

 

           Gradient duotone

 

 

3D VORMEN

Het 3D effect zal je waarschijnlijk niet nieuw zijn. Dit effect wordt echter in een nieuw jasje gestoken door het te combineren met het gradient-en duotone effect, zoals je het net hebt gelezen. Vervolgens wordt de vorm gecombineerd met dynamische en organische bewegingen. Want zonder 3D effect was je lavalamp ook niet zo interessant.

 

 

3D vorm in Duotone Gradient

 

MAAR DAT IS NOG NIET ALLES.

Het volgende onderwerp Dynamiek en hoe dit toegepast wordt, kun je volgende week vinden in ‘Digital Design Trends. Deel 2.’ 

Wil jij nou ook zo’n design in jouw app? Of ben je benieuwd wat voor advies wij jou kunnen geven over het ontwikkelen van een app?

Auteur
Sanne Bal

Sanne behoort tot de harde kern van Fish on Fire. Sanne is een ware UI specialist. Met haar creatieve geest is ze de 'handtekening' van Fish on Fire en helpt ze onze klanten om ook hun stijl te vinden.

Datum:

10/04/2018