Een native app, webapp of hybride app laten maken?

5 min read - 20/05/2015

Auteur
woman-hand-apple-iphone-1

Het begint altijd met een idee dat je als ICT’er, marketeer of manager hebt om een app te laten maken. Je hebt van vrienden, kennissen misschien wel collega’s gehoord dat een app de ultieme uitkomst is om het werk wat makkelijker te maken. Bijvoorbeeld formulieren die niet meer met de hand hoeven worden ingevuld en monteurs die de snelste weg naar hun volgende locatie doorgespeeld krijgen. Je googlet wat naar informatie over het laten maken van apps, maar loopt vast in de bergen informatie die je vindt. Wat is nu de uitkomst voor jouw bedrijf? Een native app, een webapp of misschien toch een hybride app laten maken? Laten we beginnen om de verschillende apps eens kort uit te leggen.

 

Een native app: het maximale uit je toestel

Een native app is een app die speciaal is ontworpen en ontwikkeld voor een platform zoals iOS of Android. Deze app download je uit de App Store of Play Store. Gebruiken jouw gebruikers verschillende platformen, dan kun je 2 apps laten maken; 1 voor iOS en 1 voor Android. Met een native app kan er maximaal gebruik worden gemaakt van de beschikbare functionaliteiten die een smartphone of tablet biedt, denk aan de camera, microfoon, agenda, contactgegevens, etc. Een ander groot voordeel van een native app is dat je er niet per sé internet voor nodig hebt om hem te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld als werkgever je werknemers op iedere plek de app laten gebruiken om misschien wel die formulieren in te vullen die je normaal met de hand invulde. Zodra je weer verbinding met internet hebt, worden deze gesynchroniseerd en verwerkt. Ideaal voor tablets die niet altijd verbonden zijn met een netwerk of smartphones in een omgeving met slechte internetverbinding.

Een webapp: een app in je browser

Een webapp is een app die je opent via je browser, het is daarom eigenlijk meer een complexe website. Een webapp is dus ook niet te vinden in een store en deze kan dus gebruikt worden voor alle platformen zolang je maar beschikt over een internetverbinding. De webapp blijft up-to-date, want bij veranderingen worden deze meteen doorgevoerd. Je moet er wel rekening mee houden dat een webapp niet dezelfde functionaliteiten kan hebben op een smartphone of tablet als een native app, zo kun je dus geen data opslaan, geen pushberichten versturen en geen gebruik maken van de camera.

Een hybride app: een combinatie van beiden

Een hybride app is een webapp met een native ‘omhulsel’. Een voordeel van een hybride app is dat belangrijke native functies zoals contacten, locatie en de camera met de applicatie geïntegreerd kunnen worden. Een ander belangrijk voordeel van een hybride applicatie is dat het grootste gedeelte van de app kan worden gebruikt om op meerdere platformen te draaien.

De app moet hierbij wel voor de verschillende platformen worden geoptimaliseerd. Dit brengt risico’s met zich mee wat betreft kosten en tijd en doordat de app voor een groot deel afhankelijk is van internet en webtechnologie kunnen de prestaties tegenvallen.

Het is dan ook erg afhankelijk van wat de bedoeling van de app is om te kunnen bepalen of een hybride een goede oplossing is.

Wat nu?

Zoals je hebt gelezen hebben alle 3 oplossingen zo hun voor- en nadelen. Het belangrijkste voor jou is om er achter te komen wat nu echt de bedoeling van de app is. Waarom wil je een app laten maken? Wat is jouw doelgroep, is het voor je eigen bedrijf? Voor de monteurs die allemaal een iPad hebben? Of wil je graag een marketing app om in contact te komen met je consumenten? Als jij een idee hebt, kunnen wij met jou meedenken over wat de beste oplossing is. Neem vrijblijvend contact met ons op en laat je verrassen door de vele mogelijkheden.

Auteur
Fish On Fire

Datum:

20/05/2015