Hoe komt een app ontwerp tot stand?

5 min read - 02/12/2016

Auteur
app-design-ontwikkelen-alkmaar-fish-on-fire

Als de klant akkoord is gegaan wordt het stokje doorgegeven aan het team dat staat te popelen om met het idee verder aan de slag te gaan en het idee door te ontwikkelen naar een app ontwerp. Maar hoe verloopt zo’n proces nu eigenlijk?

1e Stap app ontwerp: Product refinement meeting

Sales heeft de aftrap gegeven met een kick-off die met het hele team heeft plaatsgevonden. De opdracht, achtergrond, klantwensen en tijd & budget zijn allemaal ter sprake gekomen en iedereen heeft zijn vragen kunnen afvuren. De kick-off is voorbij en het team komt bij elkaar om de brainstormsessie te beginnen!

Van begin tot eind worden alle ideeën en specificaties uitgeschreven op een groot bord. Tegen welke barrières kunnen we tegenaan lopen? Passen de ideeën wel binnen het budget? Er worden na de brainstormsessie wireframes gemaakt en de flow van de app wordt inzichtelijk gemaakt.

2e Stap app ontwerp: Moodboard/Stijl bepalen (Visual positioning)

Na de meeting begint de Product Owner aan het functioneel ontwerp waarin alle functionele specificaties van de app worden uitgewerkt. Tevens wordt er door de ontwikkelaars een technisch ontwerp gerealiseerd waarin de technische specificaties komen te staan.

Aan de hand van de product refinement meeting gaat de ontwerper aan de slag met het maken van een moodboard. Welke stijl moet de app krijgen, welke kleuren gaan we gebruiken, welk lettertype gaat er gebruikt worden en hoe gaan we de app tot leven brengen met microanimaties? Zodra dit allemaal duidelijk is wordt het moodboard naar de klant gestuurd.

3e Stap app ontwerp: Mockups

Zodra het moodboard is goedgekeurd door de klant, wordt er begonnen aan de eerste mockups. We starten eerst met 3 schermen waarin de meest afwisselende functionaliteiten worden getoond. Denk bijvoorbeeld aan een dashboard, een scherm met grafieken of een ander belangrijk scherm van de app. Dit is uiteraard volledig afhankelijk van de app zelf.

mockup-app

Wanneer de schermen zijn vormgegeven wordt er met het team een tussentijdse voortgangsmeeting ingepland. In deze meeting licht het team zijn keuzes in de uitwerkingen van hun ontwerpen toe. De grafisch ontwerper licht zijn grafische keuzes toe, de Product Owner deelt zijn voortgang en ook namens de ontwikkelaars worden eventuele moeilijkheden gedeeld. Tevens wordt er in de voortgang gekeken in welke mate uitwerkingen haalbaar zijn. Zijn animaties die bedacht zijn bijvoorbeeld technisch wel haalbaar en gaan die animaties wel werken voor de gebruikers? Zodra iedereen achter het ontwerp staat, wordt het gedeeld met de klant wat altijd weer een spannend moment is!

We krijgen bericht, we hebben een GO vanuit de klant, het team kan verder met de details uitwerken van het ontwerp. Zodra het volledig uitgewerkt is wordt het ontwerp gepresenteerd aan het team en de eventuele puntjes worden op de ‘i’ gezet. De projectmanager zal vervolgens een meeting inplannen met het gehele team voor een design presentatie.

4e Stap app ontwerp: Final design

Een spannend moment voor de klant, hoe zal de app er uit komen te zien? Om de klant alvast een stukje beleving mee te willen geven van de app, maken we een interactieve prototype van de app. Alle schermen worden in een tool geplaatst, en het koppelproces kan beginnen. Zodra alle schermen zijn gelinkt, wordt het prototype naar de klant verstuurd. De klant kan nu zelf ervaren hoe het is om door het ‘eindresultaat’ te lopen.

Handig van deze experience-modus is dat de klant de mogelijkheid heeft om feedback te plaatsen bij de schermen, die wij vervolgens weer kunnen verwerken. De klant heeft dan ook twee feedback rondes waarin wij hun (eventuele) feedback verwerken tot een mooi eindresultaat welke gepresenteerd wordt op kantoor! Na het design zullen wij verder gaan met de volgende stap. Benieuwd welke dat is? Je leest het in dit artikel.

Benieuwd wat Fish on Fire voor jouw bedrijf kan betekenen bij het ontwikkelen van een app of design? Bel ons dan direct op 020 - 209 0903

Auteur
Sanne Bal

Sanne behoort tot de harde kern van Fish on Fire. Sanne is een ware UI specialist. Met haar creatieve geest is ze de 'handtekening' van Fish on Fire en helpt ze onze klanten om ook hun stijl te vinden.

Datum:

02/12/2016