iBeacons & NFC

5 min read - 11/06/2014

Auteur
ibeacons

Verbindingen

iBeacons & NFC zijn beide chips die met jouw telefoon communiceren en zo informatie overdragen! NFC staat voor “Near Field Communication”. Dat houdt in dat je met een NFC chip eenvoudig handelingen kan laten doen, zodra jouw telefoon in de buurt komt van het apparaat. Ook wordt NFC gebruikt voor mobiele betalingen, tegenwoordig kan je je telefoon tegen een betaalapparaat houden waarna je gewoon betaald met je telefoon! NFC wordt bijna in alle Android telefoons geïmplementeerd. iBeacon is de NFC variant van Apple. En in tegenstelling tot een NFC chip die enkele centimeters bij een apparaat moet zijn om hier informatie van te kunnen ontvangen, werkt een iBeacon in theorie tot ongeveer 50 meter afstand. Dit is erg ver voor communicatie via “low bluetooth connection”.

NFC

De NFC chips worden al enkele jaren in Android telefoons geplaatst, en worden gebruikt om informatie te versturen naar de Android toestellen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de NFC chip in je auto, automatisch een berichtje stuurt naar je telefoon om bluetooth in te schakelen zodra je de auto in stapt. Zo verbindt je telefoon dus automatisch met je auto!

NFC biedt vele mogelijkheden om toepassingen te gebruiken. Zodra je de telefoon maar tegen een “NFC-tag” tikt, zal deze automatisch de ingestelde opdracht uitvoeren.

iBeacons

De iBeacon’s van Apple werken in feite hetzelfde als NFC, echter hebben de iBeacon’s een veel groter bereik, tot wel 50 meter. De iBeacon’s kunnen net als NFC chips informatie sturen naar je iPhone. Alleen hoef je hiervoor geen iBeacon aan te tikken met je telefoon. Echter heeft dit grote bereik ook zijn nadelen, aangezien betalingen tegenwoordig ook steeds vaker via NFC verlopen, zal iBeacon dit ook willen gaan doen. Maar als een iBeacon een bereik heeft van 50 meter, hoe stuurt de telefoon de betaling dan naar de juiste iBeacon? Dit is wel een groot beveiligingsrisico, waar NFC geen last van heeft.

Enterprise

iBeacon’s kunnen ook goed worden ingezet voor mobile marketing. Als jij als iPhone gebruiker een winkel binnenkomt en de iBeacon van deze winkel herkent jouw telefoon, kan deze iBeacon aanbiedingen naar je toesturen. Fish on Fire denkt dat deze vormen van informatievoorzieningen in de toekomst een grote rol kunnen spelen tussen de huidige bedrijfsapps. Denk bijvoorbeeld aan het inklokken als werknemer, door simpel tegen een NFC-tag te klikken. Of makkelijker nog, een iBeacon plaatsen in het kantoor, en zodra je naar binnen loopt ben je ingeklokt! Deze technologie zal in de toekomst veel werkzaamheden uit handen kunnen nemen!

Auteur
Aziez Soekha

Aziez is de Managing Director van Fish on Fire. Hij heeft 10 jaar geleden het bedrijf opgezet en houdt zich nu bezig met de strategie en marketing van Fish on Fire.

Datum:

11/06/2014