iPhone 6s; 1 verandering, maar wel een grote!

7 min read - 17/09/2015

Auteur
iphone-6-review-112-970-80_bc5abecaf89b6abd4a4fa1f57160ac9b-1

Het is een vaste prik in de agenda, ergens rond de 2e week van september wordt ieder jaar weer de nieuwe iPhone gepresenteerd. We schreven er al eerder over, maar nu is iPhone 6S en zijn Plus-variant dan ook daadwerkelijk aangekondigd door Apple op het afgelopen Apple event.

Dit is er nieuw

Het uiterlijk van de nieuwe smartphone is in ieder geval niet nieuw. Behalve dat er een rozegoude variant bij is gekomen, de iPhone zwaarder en steviger is geworden, is er verder geen verschil met zijn voorganger, iPhone 6, te spotten. Intern zijn er zoals gewoonlijk wel updates gedaan, zo zit er weer een betere chip in, is Touch ID verbeterd en zijn zowel de ‘gewone’ camera als de ‘selfie’ camera verbeterd.

Ook is iOS 9 nieuw, het besturingssysteem dat standaard zal worden meegeleverd op de iPhone. Deze nieuwe versie van iOS werd al eerder aangekondigd en hebben wij destijds ook al voor je uitgelicht. Deze nieuwe versie is vanaf 16 september 2015 ook beschikbaar voor de consumenten met een iPhone 4s of nieuwer model.

Tot zover de veranderingen welke niet per sé interessant zijn voor de nieuwe iPhone.

 

3D Touch

3D Touch is dè verandering van iPhone 6S. Na de introductie van multitouch bij de originele iPhone geeft 3D Touch 2 extra dimensies aan het touchscreen van de iPhone. Door deze nieuwe dimensies zijn er plotseling veel nieuwe mogelijkheden voor de interactie van de gebruiker met zijn iPhone.

Apple heeft daarom ook meteen veel van deze mogelijkheden benut in iOS 9 voor iPhone 6S. ‘Peek’ en ‘pop’ zijn hiervoor misschien wel de meest tastbare voorbeelden.

 

Peek & pop

Peek & pop wordt bijvoorbeeld handig gebruikt in Apple’s eigen Mail-app. Hier kun je een email in de lijstweergave licht indrukken, waarnaar een voorvertoning van de email wordt weergegeven. Wanneer je vervolgens harder op het scherm drukt, kom je terecht in de email. Andere mogelijkheden zijn echter om de email simpelweg weer los te laten, waardoor je een beter idee hebt van wat er in de email staat, maar snel weer verder kunt, of de email naar links of rechts te swipen om deze direct te markeren of te verwijderen.

Een ander voorbeeld is van peek & pop is in de Berichten-app van Apple.

Hierin kun je bijvoorbeeld licht drukken op een link om alvast te bekijken wat hierachter schuilt. Hierdoor hoef je de link niet meteen te openen, maar weet je wel wat de linkt inhoudt. Vervolgens kun je weer beslissen of je de link inderdaad wilt openen door er harder op te drukken of om de link te laten voor wat het is en deze weer los te laten.

 

Andere toepassingen van 3D Touch

Natuurlijk is er meer mogelijk met 3D Touch dan peek & pop, daarom tonen we je nog iets meer mogelijkheden welke Apple heeft geïntroduceerd.

Nieuwe mogelijkheden met 3D Touch zijn snelle acties door een appicoon harder in te drukken waardoor er een soort snelkoppelingen getoond worden. Hierdoor kun je vlug navigeren naar een actie of scherm binnen de app in plaats van deze stappen zelf handmatig te moeten maken.

Andere veranderingen voor iOS zijn het snel selecteren van tekst door harder te drukken en zo je toetsenbord als een soort trackpad te gebruiken, hard te swipen vanaf de zijkant van het scherm om snel in app switcher te komen of nauwkeurig te tekenen door harder of zachter te drukken.

 

Live foto’s

Een andere noemenswaardige verandering voor iPhone 6S is het kunnen maken van ‘live foto’s’. Dit is een vorm van media welke we tot zover eigenlijk nog niet echt kenden. Het is namelijk een bewegende foto, maar geen video. Het deed mij denken aan de kranten in Harry Potter, waarin je de foto’s in de krant ziet bewegen. Het werkt als volgt: de gebruiker maakt een foto en vervolgens neemt de camera-app een 1,5 seconde van voordat de foto werd genomen en 1,5 seconde van nadat de foto werd genomen. Hierdoor ontstaat er een korte animatie die de foto tot leven brengt welke voor leuke effecten zorgt.

Ook apps van derden (dus apps welke Fish on Fire ontwikkelt) kunnen live foto’s ondersteunen. Apple heeft hier namelijk een API beschikbaar voor gesteld.

 

Ondersteuning

De iPhone is inmiddels in verschillende landen al in voorverkoop gegaan en zal daar 25 september 2015 in de handen van consumenten komen. In Nederland moeten we helaas een week langer wachten, de voorverkoop begint wel op 25 september 2015. Apple heeft inmiddels al laten weten dat iPhone 6S nu al op weg is om de verkoopcijfers van iPhone 6 in het eerste verkoopweekend te overtreffen. Dit baseren ze op de voorverkoop van de eerste landen.

Om mee te gaan in de ontwikkelingen van Apple en je gebruikers de beste beleving te blijven bieden is het belangrijk om deze vernieuwingen serieus te nemen. Neem contact op met Fish on Fire om de mogelijkheden in jouw app te bekijken en vergeet ook vooral de vernieuwingen van iOS 9 niet!

Auteur
Ian van der Geest

Ian is developer bij Fish on Fire. Als een van de langst zittende medewerkers is hij dé man voor al je technische issues. Zowel op de backend als op de frontend spuwt hij awesome code uit om jouw product on Fire te maken!

Datum:

17/09/2015