De techniek achter multi-sided platforms

12/07/2020

Auteur
Markthal Rotterdam

Benieuwd wat een multi-sided platform is? Lees de introductie

Het bouwen van een markthal kost geld. Veel geld, 178 miljoen om precies te zijn (Rotterdam). Dit is natuurlijk een enorme barrière voor het bouwen van een fysiek platform.

 

Kosten van een multi-sided platform

Technologische ontwikkelingen hebben in de laatste 30 jaar de drempel om een platform te bouwen een stuk lager gemaakt. Bedenk maar eens wat er allemaal in de 178 miljoen aan kosten zit: ontwerp, bouw, en materialen, manuren, management. Daarnaast bestaat het risico dat de investering zich niet terugbetaald: als er geen bezoekers op de markthal afkomen, dan kun je deze niet zomaar verplaatsen of anders inrichten. Bij een digitaal platform ligt dit anders, omdat een groot gedeelte van de benodigde infrastructuur al beschikbaar is.

De infrastructuur

Tegenwoordig heeft iedereen, en het zal je verbazen, een high-tech mini computer in zijn of haar broekzak. Deze staat ook nog eens constant in verbinding met het internet. Amazon, Google en Microsoft (onder andere) hebben enorme servercapaciteit voorradig waarvan je gebruik kan maken. Deze drie aspecten vormen de basis van de benodigde infrastructuur voor een multi-sided platform. De enige kostenpost is hier de service van Amazon, Google of Microsoft. Uiteraard moet je zorgen dat mensen de weg naar je platform weten te vinden, maar een groot gedeelte van het wegdek is al geplaveid.

Risico van investering

Doordat de grootste investeringen voor een platform al voorzien zijn (toegang, hosting of huisvesting en connectiviteit) kun je met betrekkelijk weinig risico en kosten experimenteren met een platform. Dit is de reden waarom Marktplaats, AirBnB, Uber en al die anderen zo snel kunnen groeien — toen ze eenmaal de frictie in een markt konden oplossen lag de weg naar groei open. Maar dit geldt niet alleen voor de grote spelers, er is door deze ontwikkeling ruimte voor niche markten. Huisdierenoppas? Check. ZZP-ers en horecazaken? Check. Verbouwingen en klusjesmannen? Check.

Kortom

Voor het bouwen van een digitaal platform hoef je niet te investeren in routes, aankoop van grond of materialen. De infrastructuur is door technologische vooruitgang voor een groot gedeelte al aangelegd. Blijft over: het programmeren en designwerk, wat in eerste instantie in ieder geval minder is dan 178 miljoen.

Denk je een idee te hebben of wil je eens sparren over wat een platform voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact op, we komen graag een kop koffie drinken.

Auteur
Fish On Fire

Datum:

12/07/2020