Programmeren & WWDC

6 min read - 06/07/2021

Auteur
blog header programmeren kun je leren

Programmeren kun je leren, met de nieuwste update van Apple!

Fish on Fire vertelt je graag wat de nieuwste updates van Apple inhouden op het gebied van programmeren en wat ze betekenen voor ons als app ontwikkelaar. 

 

 

Wat is WWDC?

Elk jaar organiseert Apple een conferentie voor developers, de World Wide Developers Conference (WWDC). Op deze conferentie kondigt Apple vaak nieuwe items of besturingssystemen aan die ze dat jaar op de markt gaan brengen. Deze keer waren dat de nieuwe besturingssystemen iOS 15, iPadOS 15 en de macOS 12 ‘Monterey’. 

 

Wat betekent het voor Apple gebruikers?

Een nieuw besturingssysteem betekent updates in wat je kan doen met een tablet of telefoon. Voor iOS 15 zijn dat functies zoals spatial audio bij FaceTime, zodat het geluid wat meer 3D aanvoelt. Ook kan je nu FaceTimen met Windows en Android gebruikers omdat de app browserondersteuning krijgt. Share Play maakt het mogelijk om op hetzelfde moment video's te kijken of muziek te luisteren en met ‘Livetekst’ herkent je iPhone nu tekst in fotos en vertaalt handgeschreven notities naar digitale notities. Daarnaast zijn er personalisatie mogelijkheden van het homescreen gericht op het scheiden van werk en privé, deze widgets zijn nu ook beschikbaar op de iPad

 

Tools voor app ontwikkelaars van de toekomst

Voor app ontwikkelaars zijn er deuren geopend met de komst van Apple’s nieuwe besturingssystemen. Je kunt nu namelijk apps bouwen op een iPad met Swift Playground en app ontwikkelaars kunnen samenwerken via XCode Cloud. Met de app Swift Playground zorgt Apple ervoor dat kinderen op een leuke manier in aanraking komen met programmeren. Het karakter Byte neemt je mee en aan de hand van spelletjes leer je de basis principes van programmeren. Uiteindelijk kan je zelf functies bedenken, patronen ontdekken, bugs fixen en grote problemen in kleinere stukjes opdelen om zo de complexiteit te verminderen. Hoewel de interface van de app wat speels is, is het voor volwassenen ook een luchtige manier om kennis te maken met programmeren. 

 

Waarom ‘Swift’ playgrounds?

Swift is de codetaal van Apple, die ze introduceerden in 2014. Sindsdien is hij populair geworden maar hij werd tot nu toe weinig door beginners gebruikt. Het is een complexe programmeertaal en dat maakt de drempel om het te leren hoog, door middel van Swift Playgrounds wordt die drempel lager. Toch leert de app je de belangrijke do’s en don’t van programmeren. Het belang van bijvoorbeeld leestekens in een code wordt benadrukt, want als je er een vergeet werkt de code niet net als bij echt programmeren. Met deze nieuwe playground neemt Apple de gebruiker mee in wat er nou eigenlijk achter de schermen gebeurt. Kennis over dat proces wordt steeds belangrijker in onze digitale wereld. 

 

Wat betekent het voor ons als app ontwikkelaar? 

Fish on Fire heeft heel wat jaren ervaring op het gebied van app ontwikkeling en beweegt altijd mee met nieuwe ontwikkelingen. Wij worden enthousiast van het feit dat programmeren steeds aantrekkelijker en toegankelijker wordt gemaakt, zo worden de developers van de toekomst al vroeg geschoold. Want we weten allemaal: jong geleerd is oud gedaan. 


Ben jij toch zelf geen meester in programmeren? Wij helpen je graag!  Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier onderaan de pagina.

Auteur
Thekla van Oijen

Onze Content Creator zorgt ervoor dat ons bedrijf goed voor de dag komt. Thekla zorgt daarvoor door middel van het schrijven van wekelijkse blogs en posten op de social kanalen. Intern houdt zij de tone of voice scherp en denkt zij mee over onze marketing strategie.

Datum:

06/07/2021