App ontwikkeling
De ontwikkeling van de app is voor de meeste mensen nog redelijk goed in te beelden. De app wordt functie voor functie ontwikkeld en zo zie je stap voor stap de app zich ontwikkelen tot de ontworpen app. Tijdens deze ontwikkeling wordt er nog gesproken over alfaversies van de app totdat de initiële ontwikkeling erop zit en alle functies zijn geïmplementeerd. De klant heeft de app al kunnen installeren en een paar keer kunnen bekijken door middel van ons testdistibutieplatform Crashlytics en het is tijd voor de volgende stappen. Wat zijn deze stappen in app ontwikkeling vanaf dat moment?
Bèta
Het is zover, de eerste fase van de app ontwikkeling is afgerond. De initiatie-, concept-, ontwerp- en nu dus ook de ontwikkelingsfase zijn afgerond. Dit betekent dat alle functionaliteiten in de build zitten zoals ze van te voren bedacht en ontworpen zijn en hiermee de app bèta is. Wat nu?
Alle functionaliteiten zijn geïmplementeerd, maar dit betekent nog niet dat de app gereed is voor publieke distributie. De app kan namelijk nog bugs en issues bevatten en wellicht komen er zaken aan de orde die nu de app ontwikkeld is, toch anders lijken uit te vallen dan van te voren ontworpen was. Om deze reden wordt de app uitvoerig getest door Fish on Fire door de app feature voor feature na te lopen aan de hand van het ontwerp. In de testsheet wordt bijgehouden wat er getest moet worden, wat er getest is en wat de uitkomsten zijn. Is de feature goed geïmplementeerd, is de implementatie nog voor verbetering vatbaar of is de status van de implementatie nog kritiek? Op basis van deze tests worden de issues opgepakt in een nieuwe ontwikkelingssprint. De duur van deze sprint is vanzelfsprekend afhankelijk van het aantal issues dat gevonden wordt.
Zodra de app zich in een redelijk stabiele tot stabiele staat bevindt, laten we onze klant ook meetesten. Het is mogelijk dat je als klant dan nog andere issues vindt doordat je een andere blik op de app richt. Als klant krijg je van ons een uitnodiging om mee te testen en om issues in een bepaald format naar ons door te zetten zodat wij deze zo goed mogelijk kunnen oppakken.
Publieke bèta
Wij raden aan om bètaversies, na ze zelf uitvoerig getest te hebben, als eerst uit te rollen naar een testgroep als zijnde publieke bèta. Deze groep zal zich vereerd voelen om als uitgekozen publiek een app te mogen testen welke nog niet voor iedereen beschikbaar is en daarbij zullen ze niet direct afhaken wanneer de app toch nog niet helemaal werkt voor de doelgroep zoals van te voren verwacht. Het kan namelijk altijd nog voorkomen dat er zaken aan het licht komen die van te voren niet te voorzien waren.
Voor iOS zal de publieke bèta gedeeld worden via het testplatform van Apple, genaamd TestFlight. Voor Android zal dit gaan via het testplatform van Google, genaamd Google Bèta. Voor beide platformen zijn ontwikkelaaraccounts vereist. De app kan in deze omgevingen worden klaar gezet door de ontwikkelaar en de uitrol kan verder helemaal door de klant gedaan worden.
Natuurlijk zal Fish on Fire hier ook bij ondersteunen, mocht dit gewenst zijn. De verdere benodigdheden voor de uitrol is appinformatie zoals omschrijvingen, schermafbeeldingen van de app e.d. en natuurlijk een lijst met testers. Voor iOS is een lijst met e-mailadressen voldoende, voor Android zullen de e-mailadressen gekoppeld moeten zijn aan Google-accounts. Voor iOS kan er met een maximum van 2000 gebruikers getest worden en met Google Bèta is dit zelfs oneindig!
Testgroepen
Wij raden aan om testgroepen te vormen die de markt vertegenwoordigen, maar in aantallen nog steeds handzaam blijven. Bij de uitrol en updates van de app zullen de testers een notificatie krijgen zoals een e-mail of een als beschikbare update in de testapp.
Met deze testgroepen verkrijg je positieve feedback van de potentiële gebruikers welke nog verwerkt kan worden, voordat de app wordt uitgerold naar het grote publiek. Ook issues kunnen hierbij nog getackeld worden, omdat er uit ervaring blijkt dat er op grotere schaal altijd nog issues naar voren kunnen komen die op kleine schaal testen onopgemerkt bleven.
Let bij het uitrollen van een bèta naar je testgroep wel goed op dat de testers goed op de hoogte zijn van de staat van de app, wat er van ze verwacht wordt en hoe je het beste hun feedback kunnen aanleveren. Bij elke uitrol en update kan er standaard een uitleg worden meegestuurd zodat de tester goed op te hoogte blijft. Bovendien kunnen tester gepusht worden om de laatste versie te installeren door een beperkte beschikbaarheid aan de appversie te koppelen waardoor de app bijvoorbeeld na 2 weken niet meer te testen is. Denk hierbij om de juiste management van de binnenkomende issues, bijvoorbeeld aan de hand van een tool als Uservoice
Live
Wanneer er voldoende feedback is verzameld vanuit de testgroep, kan er voor worden gekozen om een nieuwe ontwikkelingssprint in te plannen, om bugs of issues op te lossen en/of enkele functionaliteiten te optimaliseren, of om de app uit te rollen naar het grote publiek. Wanneer er voor een nieuwe ontwikkelingssprint gekozen wordt, kun je na deze sprint de nieuwe bèta opnieuw de app laten testen door de testgroep. Op deze manier wordt de testgroep ook goed betrokken gehouden met de app.
Wanneer de app succesvol wordt uitgerold voor iedereen, kan de testgroep worden aangehouden om de volgende fases van de app te testen in de continue doorontwikkeling van de app.