Wat kost een app? Deze 3 belangrijke factoren bepalen de prijs.

10 min read - 14/09/2017

Auteur
business-meeting

Wil je een app laten ontwikkelen? Ben je net begonnen met oriënteren naar de mogelijkheden of ben je intussen toe aan de meestgestelde vraag: wat kost een app?

In dit artikel leggen wij uit wat de gemiddelde prijs van een app is en waar die prijs uit is opgebouwd. Wij delen in deze post de 3 belangrijkste factoren die de prijs bepalen, en hoe jij hier invloed op kunt hebben.

Wat kost een app? De meest gestelde vraag..

Er komt echt aardig wat kijken bij het ontwikkelen van een app. Ik wilde het complete verhaal hebben waarin van A tot Z uitgelegd wordt waaruit de kosten van een app zijn opgebouwd. De hoogste tijd om eens met alle ontwikkelaars om de tafel te zitten. Dit had ik op moeten nemen: het was een technisch debat waar je u tegen zegt!

Zo razend snel als dat de ontwikkelaars onderling met elkaar discussieerden over nog nieuwere talen en vormen binnen appontwikkeling, zo relaxed en geduldig waren ze naar mij om het nog één keertje uit te leggen. 🙂

Dit is het verhaal:

Wat kost een app stap 1: Framework en app-vorm

Het eerste wat je moet weten om erachter te komen wat een app kost, is in welke vorm jij de app wilt laten ontwikkelen en welk framework. Er zijn op dit moment 3 verschillende vormen waarin apps ontwikkeld worden. Namelijk:

  • Native-app
  • Hybride-app
  • webapp

Dit op zichzelf zegt natuurlijk vrij weinig. In onderstaande tabel licht ik toe welke vormen van apps in welke frameworks ontwikkeld worden. Hier kun je gelijk een eerste indruk krijgen hoe het landschap verdeeld is.

Wat kost een app

Zoals je kunt zien zijn er naast de top 3 app-vormen waarin ontwikkeld wordt ook meerdere aanbieders met hun eigen framework en taal. En dit zijn niet de eerste de beste… Facebook, Google, Apple en Microsoft zijn de grote jongens die allemaal een framework aanbieden om in te programmeren.

En hier begint het gedonder..

React Native is het framework van Facebook. Die software werkt wel met iOS en Android, maar niet met Windows. En hoewel de Windows-adoptie lager is dan 2% in de Nederlandse markt, kun je die gebruiker moeilijk uitsluiten voor je app in sommige gevallen. Dan ben je dus min of meer gedwongen om ook een app in Xamarin te laten ontwikkelen.

Xamarin is een framework van Microsoft, die hiermee de strijd aangaat met het React Native van Facebook. “Wij hebben een framework dat voor iedereen toegankelijk is”, wil Microsoft hiermee zeggen.

En wat Google en Apple betreft, hoeven zij helemaal niet voor andere devices toegankelijk te zijn. Waarom zouden ze ook? Ze beheersen immers het leeuwendeel van de wereldmarkt en dus ontwikkel je maar in hun eigen framework. Het is net een soap

Wel een juicy detail om erbij te vermelden is dat Microsoft wel van strategie heeft moeten veranderen, omdat niemand anders een app maakt voor een Windows Phone. De appontwikkelaars beschouwen het SDK van Microsoft zo goed als ‘dood’ en erkennen alleen Xamarin van Microsoft.

Wat kost een app stap 2: Functies

Een hele belangrijke en bepalende factor die de prijs bepaalt, zijn de functies van de app. Over het algemeen geldt deze stelregel:

“Hoe ingewikkelder de functionaliteiten van de app hoe hoger je in de lijst komt van ontwikkelvorm.”

pyramide app ontwikkelvormen

Denk maar aan mooie animaties of hele ingewikkelde berekeningen. Die wil je direct op de hardware van de telefoon laten draaien. Dan kom je al snel op een native vorm uit.

De native vorm is de duurste vorm, simpelweg omdat je voor ieder type telefoon (of tablet) apart ontwikkelt. Zijn de functionaliteiten simpeler, dan kun je ook ontwikkelen in hybride vorm.

En tot slot de goedkoopste optie is de webapp-vorm. Dit is min of meer een gedowngrade versie van een app die webpagina’s inlaadt.

Wat kost een app stap 3: Devices

Verschil tussen smartphones en tablets

Doordat het scherm van een tablet groter is zal het ontwerp hierop aangepast moeten worden. Tevens zal er rekening gehouden moeten worden met de liggende of staande oriëntatie van het toestel. Naast dit grafische verschil, zijn er ook soms nog enkele technische verschillen betreft hardware en software. Zo zijn er op een iPad soms andere mogelijkheden aanwezig, of niet aanwezig, in vergelijking met iPhone en ook zijn specs van processoren net even wat anders.

Spelregels van Apple en Android

Bij de ontwikkeling van een app zijn ook nog spelregels verbonden; wat wel en niet mag. Zo krijgt Fish on Fire vaak aanvragen om een app te ontwikkelen, waarbij alleen de mobiele website wordt geopend.

Op de Android mag dit, maar Apple heeft dit verbannen. Apple stelt dan ook dat een app meerdere functionaliteiten moet omvatten om goedgekeurd te worden in de App Store. Mocht je hier meer over willen weten, dat kun je altijd de ontwikkelaarsrichtlijnen raadplegen.

Wat kost een app

De gemiddelde prijs van een app

Je zult begrijpen nu je dit gelezen heb hoe totaal verschillend een app kan zijn en dus ook wat een app kost. Om een grove inschatting te laten zien: Een simpele webapp die al dan niet in een vooraf ontworpen framework aangeboden wordt kan al vanaf €2500 euro aangeboden worden. Een gecompliceerde (native) app met een massive out roll, kan oplopen in prijs naar een ton plus…

Wat een verschil he?

Bekijk ons portfolio eens om inspiratie op te doen in de verschillende soorten apps.

Wat kost een app bonus: Hoe financier je een app?

Hoe financier je een app

Naast je eigen netwerk, crowdfunding, de bank of een business angel kun je denken aan deze vormen:

MKB-krediet

Een MKB-krediet is een zakelijke lening van minimaal € 50.000,- en maximaal € 250.000,- voor startende en bestaande ondernemers in het MKB. Deze kan je aanvragen bij Qredits. Zie 5 onbekende vormen van alternatieve financiering.

Factoring

Bij factoring en debiteurenfinanciering levert een bank of factoringmaatschappij je een bepaalde kredietvorm of schiet een factuurbedrag voor. Bij enkele factoringbedrijven kan je facturen vanaf € 1.000,- voorschot krijgen. Zie ook 5 onbekende vormen van alternatieve financiering.

Leasing

Bij leasing betaal je voor het gebruik van bedrijfsmiddelen zoals een auto, machine of computers als een vorm van huur.

Venture Capital fonds: Een Venture Capital fonds is een investeringsfonds gericht op risicovolle investeringen in innovatieve en/of snelgroeiende bedrijven. Men investeert vanaf ongeveer € 200.000,- en vrijwel altijd tegen een percentage van aandelen.

Seed-fonds

Een Seed-fonds is een speciaal Venture Capital fonds, deels gefinancierd door de overheid, dat zich specifiek richt op innovatieve starters (0-5 jaar) vanaf een bedrag van € 200.000,-.

Wil je dieper en vollediger kijken naar de mogelijkheden dan raden wij je aan dit artikel te lezen: https://www.sprout.nl/artikel/expertblog/er-extreem-veel-alternatieve-financiering-beschikbaar-kijk-maar

Nieuwsgierig?

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden die er zijn voor jouw bedrijf? We begrijpen dat je nu met misschien nog wel meer vragen zit dan voor het lezen van dit artikel. Geeft niks! Neem vrijblijvend contact met ons op en laat ons je adviseren naar een strategisch plan.

Auteur
Fish On Fire

Datum:

14/09/2017