Wat kost het om een app te laten maken

5 min read - 16/01/2016

Auteur
app-ontwikkelaar-agile-scrum

Bij Fish on Fire krijgen wij vaak de vraag: Wat kost het om een app te laten maken? Hier zouden wij graag op willen antwoorden, maar helaas steekt dit niet zo simpel in elkaar. De vraag is gelijk aan: wat kost een auto?

Wat kost het om een app te laten maken? Verschillen in soorten app ontwikkeling

Een ander punt dat van belang is, is voor welke platformen de app beschikbaar moet komen. iPhone, iPad, Android smartphone, Android tablet? Windows Phone/Tablet?

Ieder platform heeft haar eigen programmeertaal. Zo is de taal voor iOS gebaseerd op Objective-C en de taal voor Android op Java. Hierdoor zul je iedere app apart van elkaar moeten zien. Projecten die verschillende platforms bevatten zullen dan ook apart geïnitieerd worden, wat extra kosten met zich mee kan brengen.

iOS is op ontwikkelingsgebied niet te vergelijken met Android. Android is een open source besturingssyteem, waarvan elke fabrikant dat een Android-toestel uitgeeft haar eigen schil er omheen maakt. Hierdoor is ook elk Android-toestel net even anders op softwaregebied. Tevens hierdoor is het niet te garanderen dat alles op elke toestel hetzelfde functioneert. Fish on Fire geeft garantie voor de meest gebruikte toestellen en zal hier een lijst van uitgeven. Dit is afhankelijk van de hardwarefuncties waar je gebruik van wilt maken met jullie app.

HTML5, kan hierbij enige verlichting brengen, omdat dit wordt ondersteund door alle platformen, maar ook dit heeft zijn beperkingen.

Native app of webapp

In veel gevallen zou een idee ook kunnen volstaan met een mobiele website.

Het grote verschil tussen een native app of webapp (mobiele website) is dat een native app gebruik kan maken van hardwarefuncties. Denk hierbij aan:

  • Camera
  • Locatievoorzieningen (GPS)
  • Pushberichten
  • Versnellingsmeter (accelerometer)
  • Gyroscoop
  • Interne bestanden/software
  • En meer dan 200+ koppelingen via hardware-/softwarefunctionaliteiten

Een voordeel van een native app is dat de drempel voor het gebruik veel lager ligt dan bij een webapp. Iemand die een webapp wilt gebruiken zal eerst de browser moeten openen, de juiste URL invoeren en ook beschikken over een snelle internetverbinding.

Een ander voordeel van native app is dat deze ook betreft de prestaties en vormgeving meer mogelijkheden heeft en vooral hierdoor een echt goede gebruikerservaring kan meegeven. Bij een webapp blijft het hier vaak op steken.

Verschil tussen smartphones en tablets

Doordat het scherm van een tablet een grotere resolutie heeft zal het ontwerp hierop aangepast moeten worden. Tevens zal er rekening gehouden moeten worden met de liggende of staande oriëntatie van het toestel. Naast dit grafische verschil, zijn er ook vaak nog enkele technische verschillen betreft hardware. Zo zijn er op een iPad soms andere mogelijkheden aanwezig, of niet aanwezig, in vergelijking met iPhone en ook zijn specs van processoren net even wat anders.

Spelregels van Apple en Android

Bij de ontwikkeling van een app zijn ook nog spelregels verbonden; wat wel en niet mag. Zo krijgt Fish on Fire vaak aanvragen om een app te ontwikkelen, waarbij alleen de mobiele website wordt geopend.

Op de Android mag dit, maar Apple heeft dit verbannen. Apple stelt dan ook dat een app meerdere functionaliteiten moet omvatten om goed gekeurd te worden in de App Store. Mocht je hier meer over willen weten, dat kun je altijd de ontwikkelaarsrichtlijnen raadplegen.

Nieuwsgierig?

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden die er zijn voor jouw bedrijf? Neem een kijkje in onze portfolio voor meer ideeën! Ook kunt u vrijblijvend contact opnemen om de verschillende mogelijkheden met ons te bespreken.

Auteur
Fish On Fire

Datum:

16/01/2016