Wat kost het om een app te laten maken?

5 min read - 24/02/2022

Auteur
header - blog - wat kost een app

Een van de meest gestelde vragen door onze klanten is: ‘Wat kost het laten maken van een app?’. Het laten maken van een app is een minder ondoorzichtig proces dan je denkt! In dit blog vertelt Fish on Fire je alles over de kosten van het ontwikkelen van een app.


Wat kost het om een app te laten maken? Verschillen in soorten app ontwikkeling

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de prijs voor het ontwikkelen van de gemiddelde app begint al bij € 30.000, maar in de meeste gevallen is de startprijs bij ons € 50.000. De prijs hangt eigenlijk af van de opties die de app krijgt. Hoe ingewikkelder deze zijn, hoe duurder de app. 

Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een huis. Laat je een luxe villa of een bungalow bouwen? En welke extra opties voeg je toe, maak je een uitbouw, verhoog je de stopcontacten, et cetera. Elke optie kost tijd en geld om te realiseren.

Op die manier werkt het ook met apps. Hoe meer opties, hoe duurder de app. Het ontwikkelen van een app die vergelijkbaar is met Facebook zal meer kosten dan een app zoals Zwangerhap.

 

Factoren in de prijs van een app

Waar begin je mee? De eerste stap is het duidelijk maken wat de app moet kunnen. Wat is het doel van de app en voor wie wil je de app maken? Van daaruit kun je een berekening van de kosten hierop baseren.

blog-img@2x (1)

App Strategie

Misschien heb je al gekeken naar de behoeftes in jouw doelgroep, of heb je zelfs al een design uitgedacht en klaarliggen. Hoe verder jij jouw idee hebt uitgewerkt, hoe sneller (en goedkoper) wij bij Fish on Fire het idee kunnen uitvoeren. We zullen er natuurlijk wel altijd kritisch naar kijken om zo eventueel adviezen te geven zodat jouw idee nog sterker wordt. Een goed begin is het halve werk! Dit noemen wij de app strategiefase.


App Concept & Design

Als jij ons benadert voor het laten maken van een app zullen wij je als eerste vraag stellen: “Wie is je doelgroep en welk probleem/ onzichtbare behoefte probeer je voor hun te vervullen?”. Wij verplaatsen ons vervolgens als het ware “in” de gebruiker om zo de beste ervaring te creëren. 

Andere factoren die meespelen bij het bepalen van de kosten van een app zijn de functies die de app moet hebben. De grootte van de app is ook belangrijk, bestaat jouw app vooral uit eenvoudige formulieren om informatie op te slaan, of juist uit moeilijke berekeningen om data te verkrijgen? Daarbij is ook de fase waarin het concept van jouw app zich bevindt en het design belangrijk.


App Development

Eveneens kan de techniek keuze invloed hebben op de prijs. Je kunt je app laten ontwikkelen voor iOS en Android met React Native, een programmeertaal waarmee apps gemaakt kunnen worden voor beide besturingssystemen, maar ook alleen voor een iPhone of iPad. Een andere optie kan zijn om jouw app te laten ontwikkelen voor het web, die alleen via de browser beschikbaar is. De laatste optie is soms ook goedkoper.

Het is ook belangrijk om stil te staan bij de vraag: “Moet de app gekoppeld worden aan een huidig systeem?”. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jullie huidige CMS/ ERP/ CRM/ Back-End. In begrijpelijke taal: Fish on Fire maakt vaak apps voor bedrijven en organisaties. De data die nodig is voor deze apps is vaak al opgeslagen in een bedrijfssysteem.

Dit kan een CMS (contentmanagementsysteem) zijn, een ERP (Enterprise Resource Planning), een CRM (Klantrelatiebeheer Systeem) of een ander (onzichtbaar) programma. Deze data wordt verwerkt door middel van een API (Application Programming Interface). Een app die niet gekoppeld hoeft te worden aan een systeem is een stuk goedkoper dan een app waarbij API koppeling wel nodig is.

 

Na de livegang

App Support & Onderhoud

Ook na de ontwikkeling en livegang van je app moet je op kosten rekenen voor je app. Een app moet, zoals je waarschijnlijk al gewend bent van je mobiel of computer, zo nu en dan worden bijgewerkt om te voldoen aan de hedendaagse innovaties, updates van je besturingssysteem en aan beveiligingsnormen.

Daarnaast kan het voorkomen dat er bij gebruik bugs en issues naar voren komen waardoor de app toch niet helemaal goed meer werkt. Deze updates zijn vaak kleinere ingrepen en kosten stukken minder dan de ontwikkeling van de app, maar het is iets om rekening mee te houden.


App Growth en doorontwikkeling

Na de lancering van de app begint het echte werk. De ontwikkelingen in de digitale wereld gaan razendsnel. Met de juiste tools, meten we het succes van de app, maar ook waar verbeterpunten zitten. Soms kan een kleine aanpassing al grote effecten hebben, denk aan kleur of vorm aanpassingen van buttons. Ook kunnen extra opties (functionaliteiten) bijdragen aan het succes van de app.


Hosting

De data dat in de app wordt weergegeven moet ook op een server opgeslagen worden. Hier zal een server op ingericht moeten worden die dit regelt. Hier komen maandelijkse kosten bij kijken, wat kan beginnen bij een paar tientjes per maand, tot honderden euro’s. Vaak is het wel zo, hoe succesvoller de app, hoe meer data er gebruikt wordt door de gebruikers, hoe duurder de hosting kosten, maar ook hoe meer inkomsten.

Als Digital Product Agency en specialist in app ontwikkeling helpt Fish on Fire je graag door het hele proces van digitale strategie, design, development & growth. Heb je interesse in het laten ontwikkelen van een app en ontvang je graag nog meer aanvullende informatie over jouw idee? Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier onderaan de pagina.

Auteur
Vera Kooy

Onze Content Creator zorgt ervoor dat ons bedrijf goed voor de dag komt. Vera zorgt daarvoor door middel van het schrijven van blogs en posten op de social kanalen. Intern houdt zij de tone of voice scherp en denkt zij mee over onze marketing strategie.

Datum:

24/02/2022