In deze blog reeks neemt Fish on Fire je mee door de fases van het design process van een app of digitaal platform. De eerste fase: Probleem Validatie
Probleem Validatie
Nu algemene loop van het design proces duidelijk is kunnen we de stappen gaan doorlopen. We beginnen met ‘Probleem Validatie’. Bij probleem validatie komen verschillende dingen kijken. Het belangrijkste doel van deze fase is om de oplossing voor de probleemstelling van de klant te valideren. Zo weten we zeker dat we toewerken naar een oplossing van een bestaand probleem. Het komt namelijk vaak genoeg voor dat er wordt gestart met een probleem dat er eigenlijk niet is, of dat er een nog onbekende oorzaak aan ten grondslag ligt. Het is dus belangrijk om de kern van het probleem te begrijpen, voordat we de essentiële onderdelen van het digitale product kunnen opstellen.
De belangrijkste vragen bij probleem validatie
Om de essentiële onderdelen van het digitale product te kunnen bepalen, moeten er een aantal vragen beantwoord worden middels onderzoek. Wie is de huidige doelgroep? Hoe is de huidige ervaring van deze doelgroep met jullie service? Waar lopen ze tegenaan? Het is echter niet genoeg om alleen de doelgroep in kaart te brengen, ook het interne proces houden we tegen het licht om mogelijke pijnpunten hierin te herkennen. Pas als we dit in kaart hebben gebracht kunnen we spreken van een gevalideerde probleemstelling die aan de basis zal staan voor de verdere ontwikkeling van het digitale product. Ook kan er dan nagedacht worden over het daadwerkelijke design. De vraag voor de UX designer is dan; hoe kan dit digitale product zo gebruiksvriendelijk mogelijk worden opgezet?
Prioriteiten opstellen
Er zijn vaak vanuit de klant enorm veel ideeën over wat een digitaal product allemaal zou kunnen bevatten, maar er moet een selectie gemaakt worden om aan budget- en tijdslimiet te voldoen. Wij gebruiken de MoSCoW methode om prioriteiten vast te stellen, de eisen van een product delen we op in de volgende categorieën:
- Must-have: dit zijn de vereisten om een werkbaar product te ontwikkelen welke waarde voor eindgebruiker(s) oplevert.
- Should-have: Deze eisen worden belangrijk geacht, maar zijn in de eerste fase niet essentieel voor een waardevolle werking van het product.
- Could-have: Dit zou mooi meegenomen zijn maar alleen als er tijd over is.
- Won’t-have: Dit kan eventueel in de toekomst worden overwogen maar op dit moment zijn niet de juiste middelen beschikbaar om dit op te pakken.
Het is belangrijk om deze categorieën van het product vast te stellen omdat het helpt tot het komen van een scope voor een maximaal werkbaar product, wat na lancering verder uitgebouwd kan worden middels de eisen van de Should, Could en Won’t have categorieën. Het kan ook helpen met het ontdekken wat het product onderscheidt van andere.
In de volgende blog is het tijd voor stap twee: Gebruikersonderzoek & Experimenteren!
Bij Fish on Fire hebben we meer dan 10 jaar ervaring met het ontwikkelen van digitale producten. Heb je interesse in het laten designen van een digitaal product? Wij vertellen je graag meer! Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier onderaan de pagina.